Ontspullen voor je gaat verhuizen

Ontspullen voor verhuizing

Als er een verhuizing naar een andere (koop)woning op de planning staat, heb je waarschijnlijk zeeën van tijd om je voor te bereiden. Misschien moet jouw nieuwbouwwoning nog gebouwd worden, duurt het een aantal maanden voordat de huidige bewoners jouw nieuwe woning verlaten, of verhuis je zelfs naar het buitenland. Het ideale moment om je inboedel eens goed door te kijken en te ontspullen. Zie hier onze tips waarmee jij aan de slag kunt gaan en afscheid kunt nemen van overbodige spullen.

1. Loop een rondje door je huis en ga op zoek naar spullen die oud zijn en al jaren liggen te verstoffen

Begin bij het makkelijkste: ga op zoek naar spullen die zeker weten weg kunnen. Denk hierbij aan:

 • Eten wat over de datum is.
 • Kleding die je niet meer past en/of draagt.
 • Make-up en verzorgingsproducten die over de datum zijn.
 • Versleten textiel (handdoeken, beddengoed, etc.).
 • Boeken en tijdschriften die je niet meer gaat lezen.
 • Oude rekeningen en bonnetjes die je niet meer hoeft te bewaren.

2. Bewaar herinneringen in je hoofd en niet in je huis

Veel mensen vinden het lastig om spullen weg te doen, omdat deze vaak vastzitten aan een bepaalde herinnering: dat ene jurkje dat je droeg op jullie allereerste date of je allereerste telefoon. Hiervoor geldt: zoek uit welke spullen jij écht niet weg kunt doen en doop een kleine (verhuis)doos om tot ‘herinneringsdoos’. Wanneer deze vol zit en je er toch iets in wilt doen, dan moet er vanzelfsprekend ook weer iets uit de doos. Bewaar bijvoorbeeld alleen je eerste telefoon en doe de vijf andere telefoons weg. Maak desnoods foto’s van de spullen die je weg wilt doen, zodat je deze in ieder geval nog hebt om te bekijken.

3. Verminder je voorraden

Van bepaalde spullen kun je geen genoeg krijgen. Maar wat heb je eraan als je tientallen pennen bewaard, waarvan een aantal maar echt lekker schrijven? Wees kritisch en bedenk je bij alles of je deze spullen echt gaat gebruiken.

 • Pennen (zoals hierboven benoemd).
 • Bakjes waar de deksel van mist.
 • Paperclips, punaises en elastieken.
 • Kruidenpotjes die je nooit gebruikt.
 • Servies en glazen met een kleine barst.
 • Pannen die niet meer lekker werken of waarvan de anti-aanbaklaag niet goed werkt.
 • Vrijwel alles uit je rommella. Geef spullen die nog wel waarde hebben een nieuw plekje en gooi de rest weg.
 • Bloemenvazen. Je hoeft er immers geen tien te hebben (tenzij je bloemist bent van beroep).

Gooi spullen niet weg, maar geef ze een tweede leven

Maak tijdens het ontspullen onderscheid tussen zaken die in de prullenbak kunnen en spullen die nog een tweede leven kunnen krijgen. Breng versleten kleding en beddengoed naar de textielbak, lever boeken en tijdschriften af bij de kringloopwinkel, gooi (kleine) elektronica in speciale inleverbakken bij de supermarkt en verkoop oude meubels en decoratie via Marktplaats. Zijn er toch bepaalde spullen of meubels die je niet weg kunt doen? Overweeg dan om een opslagruimte te huren 1. Zo hoef je deze spullen niet weg te doen, maar staan ze ook niet meer in de weg. Kapotte spullen die echt niet meer te redden zijn, kun je inleveren bij het afvalbrengpunt van jouw gemeente.

Check daarnaast deze verhuischecklist 2 zodat je zeker weet dat je goed bent voorbereid op de daadwerkelijke verhuisdag. Wij wensen je veel succes met ontspullen!

 1. https://www.veldhoenverhuizingen.nl/opslagruimte-deventer/
 2. https://www.veldhoenverhuizingen.nl/zelf-verhuizen/verhuis-checklist/