Hoe pak je een verhuizing met kinderen aan?

Verhuizen met kinderen

Een verhuizing is op zich al stressvol, laat staan hoe dit moet zijn voor jouw kinderen. Vooral wanneer ze wat jonger zijn, blijft het lastig om te begrijpen dat zij uit hun oude, vertrouwde omgeving moeten vertrekken. Voor de meeste kinderen heeft een verhuizing daarom ook een enorme impact. Hoe zorg je er als ouder(s) voor dat jouw kids de verhuizing zo goed mogelijk doorkomen? Lees in dit artikel onze tips!

Bereid ze goed voor

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, bepaal je op welk moment je ze gaat vertellen over de verhuizing. Hele jonge kinderen zullen een verhuizing niet bewust meemaken. Zijn ze vier jaar of ouder? Dan is het verstandig om de kids zo’n vier weken van tevoren in te lichten over de aankomende verhuizing 1. Dit kun je doen door samen boekjes te lezen over verhuizen, een aftelkalender te maken en er veel over te praten. Let er hierbij op dat je positief bent.

Vermijd drukke periodes

Bij het bepalen van de verhuisdatum, is het verstandig om te kiezen voor een dag/periode waarop je kind(eren) het wat rustiger hebben. Denk bijvoorbeeld aan één van de schoolvakanties. Op deze manier zorg je ervoor dat je kids het zo rustig mogelijk hebben.

Ga samen op ontdekkingstocht

Het is erg leuk om alvast – voordat jullie gaan verhuizen – gezamenlijk de buurt te verkennen. Ga samen op zoek naar de dichtstbijzijnde speeltuin, de (eventuele) nieuwe peuterspeelzaal of school en maak er een leuk spelletje van.

Pak samen in

Ook leuk: laat je kids zelf een doos of koffertje inpakken met daarin hun leukste spulletjes. Stop hier samen een leuk boekje in, hun favoriete knuffel en wat speelgoed. Deze kunnen zij op de dag zelf meenemen om zich te vermaken. Zorg er wel voor dat deze pas op het laatste moment wordt meegenomen, om tranen te voorkomen.

Verhuizing met kids

Laat ze meedenken over hun nieuwe slaapkamer

Beloof je zoon of dochter (boven de 6 jaar) dat hij of zij in het nieuwe huis zelf spulletjes mag uitzoeken. Ga alvast samen op zoek in tijdschriften naar bijvoorbeeld een leuk behangetje, of ga samen naar de bouwmarkt. Dit kan heel stimulerend werken. Denk er over na of jij dit vindt passen bij jouw zoon of dochter. Over het algemeen is het voor peuters en kleuters verstandiger om de nieuwe slaapkamer zo veel mogelijk overeen te laten komen met hun oude slaapkamer.

Maak er een fijn afscheid van

Voor een kind kan het moment van de verhuisdag erg lastig zijn. Ze moeten wellicht afscheid nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes en van hun vertrouwde omgeving. Creëer een afscheidsmoment op school of op de crèche en loop gezamenlijk een laatste keer door het huis heen. Bespreek met je kind wat hij of zij voelt en praat er samen over.

De aanpak zal dus per kind en leeftijd verschillen. Neem hun emoties serieus en maak iets leuks van de verhuizing! Bij Eduard Strang Verhuizingen kunt u ervoor kiezen om samen met het hele gezin een rondleiding te volgen en een kijkje te nemen bij de verhuiswagens 2. Op deze manier betrek je de kinderen eenvoudig in het verhuisproces. Wij wensen jullie veel verhuisplezier toe!

  1. https://www.strang.nl/blog/verhuizen-met-kinderen/
  2. https://www.strang.nl/wikistrang/verhuizen-met-kinderen/