Gastblog door Andrew: “Waarom verhuizen naar Nederland het beste was om te doen”

Ik heb altijd al in de grote stad willen wonen. London was geweldig om in op te groeien maar na mijn afstuderen te hebben gereisd over de hele wereld wist ik dat Londen en Engeland niet de enige plek zou zijn waar ik wilde wonen.

Toen ik terugkwam van mijn wereldreis in Juni 2016 werd er in een meerderheid gestemd op dat Het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie zou gaan vertrekken. De brexit komt eraan.

Vanaf dat moment begon ik mijzelf serieus af te vragen of ik nog wel in Londen zou willen blijven wonen en ben ik mij gaan oriënteren op andere Europese steden. Uiteindelijk is dat Amsterdam geworden!

Fietsen, Fietsen en nog eens fietsen

Naast het feit dat Amsterdam net over de noordzee een aantal uren vliegen verwijderd is van Londen. Vond ik Amsterdam, de stad waar ik het langst ben verbleven tijdens mijn wereldreis, de leukste om te settelen. Amsterdam is een totale nieuwe wereld, we hebben in Londen ook fietsen maar dat is niets vergeleken met Amsterdam.  

Ze hebben in Nederland fietsenstallingen waar je u tegen zegt. Meerdere verdiepingen vol met fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Dit maakt dat de stad zelf relatief gezien vrij leeg is qua auto’s en dat is bijzonder voor zo’n kleine stad en de hoeveelheid inwoners laat staan alle kleine straten.

Ik gebruik mijn fiets dagelijks om overal naar toe te gaan; werk, huis, vrienden en sporten zijn allemaal binnen een radius van elkaar verwijderd dat ik binnen 30 minuten fietsen vaak op mijn bestemming ben.

En mocht het een keer zo zijn dat je een biertje teveel op hebt dan is dat ook niet echt een probleem om met de fiets aan de hand naar huis te lopen! De stad is heerlijk schoon en je werkt zo ook nog een beetje aan je lichaamsbeweging.

Prachtige architectuur

De typische stijl van de Amsterdamse grachtenpanden zijn echt geweldig om te zien. In sommige straatjes zie je de langwerpige smalle panden zelfs naar je toe leunen. Dit gezicht in combinatie met de idyllische kanalen maakt het straatbeeld van Amsterdam een van de uniekste in de wereld.

Diagonaaltje trekken

Als je klaar bent met het stappen en je hebt zin om nog te eten dan is de snackmuur een van de beste dingen die Amsterdam en Nederland te bieden heeft. Gooi er een paar euro in en trek direct de lekkerste snacks uit de muur. Frikadellen en kroketten zijn echt geweldig, helemaal na een avondje stappen.

De kanalen van Amsterdam

Op zichzelf staand al een bijzonder aanzicht, maar wat het leuke is als je hier al een tijdje woont is dat je tijdens het rondvaren de leukste kleine uithoeken van de stad tegenkomt waar je niet zo snel zou komen als je de toerist uithangt.

Met in de winter als je geluk hebt zelfs de mogelijkheid om te schaatsen over de kanalen. Helaas wordt dit de laatste jaren steeds zeldzamer…

De Nederlanders

Klein beetje subjectief, mijn ervaring en als ik die vergelijk met anderen die hier zijn komen wonen is dat je van ze houdt of helemaal niet. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik ook even moest wennen aan de Nederlandse directheid. Dit is iets wat Britse mensen over het algemeen niet echt hebben namelijk, sterker nog, wij zijn vooral ten opzichte van de Nederlanders wat terughoudend. Hoog in de formaliteit als het gaat om sociale interactie met mensen die je niet kent, maar ook met collega’s.

Dit zorgt soms een beetje voor een tegenpool. Wat ik mij echter realiseerde is dat toen ik gewend werd aan de Nederlandse cultuur ik het directe vooral heel fijn vond en minder begon te lezen als zijnde arrogant of vijandig. Nederlanders vinden het om zo snel mogelijk de persoon voor zich te leren kennen hoe die echt is.

Geschreven door Andrew
Andrew woont sinds 2 jaar in Nederland en spreekt al een aardig woordje Nederlands, we hebben hem een beetje geholpen.. Ben je zelf van plan om van of naar Engeland te gaan verhuizen? Kijk dan hier voor meer info